Проект КП-06-Н56/15 – Работна програма

Целта на този проект е да се изследва потенциала на растежни регулатори с различна химична природа за намаляване на увреждащото влияние  на абиотичен стрес (UV-B облъчване, засушаване с PEG и засоляване с NaCl) при лимец (Triticum monococcum L.). Изпитваните съединения  са растежните регулатори монометилов естер на итаконовата киселина (MEIA), фенилкарбамиден цитокинин (4PU-30), триаконтанол.

За оценка на тези въздействия се определя съдържанието на стресови маркери; пигменти, ниво на неензимни антиоксиданти и промяна в активността на ключови ензими, свързани с основни жизнени процеси,  различията в експресията на отделни изоформи на ензимите, спектрометрични измервания,  изпитване влиянието на  регулатора, показал потенциaл за защитно действие в условия на полето. За съпоставка се изследва ефекта на въздействията (регулатори и стресове) върху конвенционален сорт пшеница.

Дейностите за постигане на научните цели заложени в работната програма са разпределени в пет работни пакета,  еднакви за двата етапа на проекта, като разликата е в изпитваните стресови въздействия и растежни регулатори.


Работен пакет 1: Управление на проекта

Финансово и административно управление на проекта. Координиране работата и провеждане периодични срещи на колектива за планиране и обсъждане на задачите  и

получените резултати.


Работен пакет 2: Отглеждане и третиране на растенията

Оптимизиране на моделните системи: Определяне на подходящите за целите на изследването интензитет и продължителност на стресовите въздействия и фази на третиране. Определяне на ефективните концентрации на изследваните съединения за различните стресови въздействия, уточняване фазите на третиране и взимане на проби за изследване.

Проследяване на физиологичните реакции, настъпили в резултат на неблагоприятно въздействие или приложен растежен регулатор  чрез характеристика на фенотипните изменения, биометрия, определяне на стресови маркери, неензимни антиоксиданти, спектрометрични измервания.


Работен пакет 3: Биохимични и молекулярно-биологични изследвания на установени моделни системи

Дейностите по този пакет включват определяне активността на антиоксидантните и други жизнено важни ензими, определяне на обща антиоксидантна и антирадикална активност, определяне експресията на гени, кодиращи  изследваните ензими.


Работен пакет 4:Полски опити

Предвиждат се опити на полето с регулатора, показал перспективни резултати в лабораторни условия:

Третиране на растенията – торене, растежен регулатор.

Биометрични, биохимични, фитопатологични и спектрометрични измервания на опитните участъци в контролен и третиран вариант .


Работен пакет 5:Изследване на семена, получени от полския опит

Морфологични и биохимични изследвания на семената и кълнове, получени от всички варианти на третиране при полския опит.


[ Top ]

Ние в интернет:

Пишете ни:

Елате да се запознаем:

ул. 'Акад. Георги Бончев', бл. 21
гр. София 1113, България

Свържете се с нас:

Тел.: +359 2 9792606
Факс: +359 2 8739952