Интервю с Проф. Бистра Атанасова (ИФРГ-БАН)

В края на миналата година във вестник „Телеграф“ (броя от 27.12.2011 г.) излезе интервю с проф. Бистра Атанасова от Института по физиология на растенията и генетика, относно новите сортове домати разработвани в Института.

УЧЕНИ ОТ БАН СЪЗДАВАТ ДОМАТИ НА ЛИЛАВИ ПЕТНА
Нов по-полезен сорт
Жълти и оранжеви модели на пазара до няколко години
Автор: Милена Димитрова

Анотация: Учените от БАН са на път да създадат нов сорт домати на лилави петна.

Учените от БАН са на път да създадат нов сорт домати на лилави петна. Необичайният им цвят се дължи на съдържанието на антоциани, които имат антиоксидантно действие. Това съобщи пред „Телеграф” проф. Бистра Атанасова от Институт по физиология на растенията и генетика към БАН.

„През последните няколко години учени и селекционери от цял свят работят за създаването на сортове домати с лилава окраска, дължаща се на съдържанието на антоциани, които са известни с антиоксидантната си активност. Идеята е на американски учен, но мутантната линия с изпъстрени с лилави петна плодове е създадена от българския учен проф. Христо Георгиев”, разказва тя.

Учени от Института по физиология на растенията и генетика работят и за създаването на сортове домати с оранжев и жълт цвят. Червените домати са признати като основен хранителен източник на ликопен ­ вещество, което притежава антиоксидантни свойства, а според някои изследвания допринася и за по-нисък риск от ракови заболявания. Макар оранжевите да не съдържат ликопен, те са 5-6 пъти по-богати на бета-каротин от червените и розовите. Жълтите домати пък имат повишено съдържание на редуциращи захари, което им придава по-различен, но много приятен вкус.

„Българите проявяват известен консерватизъм и предпочитат червени или розови домати. Доматите с различни цветове имат не само различни вкусови качества, но и различно съдържание на хранителни вещества и витамини. За да се възползваме напълно от богатството на витамини, минерали и вещества с антиоксидантна активност, съдържащи се в този зеленчук, трябва да консумираме домати с различни цветове”, казва специалистът.

Разноцветни домати ще се появят по нашите пазари в близките години, казва проф. Атанасова. Създаването на нов сорт изисква не само знания, умение и идеи, но и време. За създаване на нов сорт домати са необходими 5, 6 и повече години.

Category: Интервю · Tags:

Comments are closed.

Ние в интернет:

Пишете ни:

Елате да се запознаем:

ул. 'Акад. Георги Бончев', бл. 21
гр. София 1113, България

Свържете се с нас:

Тел.: +359 2 9792606
Факс: +359 2 8739952